Sebarkan...Share on Facebook

Saya bukanlah peminat kucing yang tegar.  Tapi sikit-sikit suka kucing tu adalah… Jadi, memang tak sah kalau tak cerita sikit-sikit pasal kucing.  Yang tak suka/alergi kucing baca je…. sampai habis.  Moga dapat pengajaran.

Masa sekolah rendah sampai sekolah menengah I ada bela kucing2 (secara tak rasmi).  Yang I ingat sampai sekarang ada 2 ekor.  Secara tak rasmi maksudnya tiba2 kucing2 tu datang, lepas tu I lupa apa yang dah terjadi kat kucing2 tu.

Kucing2 I dulu:

cat 2catYang warna oren tompok putih tu namanya ‘Montel’ (jantan).  Seingat I ia ni suka berdandan.  Tak boleh kacau masa ia tengah bersihkan diri. Kalau tak memang kena cakar.  Yang tompok2 coklat tu, I tak ingat sangat namanya, rasanya ‘Belang’ (betina).  Ia sangat subur, selalu mengandung.

I nak kaitkan dengan zaman terkini.  Ceritanya macam ni…., sejak sekolah rendah dan dah beberapa kali birthday,  I tanya anak I, nak beli barang apa, mainan ke? baju cantik ke? computer ke? semua nya dia tak nak.  Nak tau apa yang dia nak sangat? “NAK KUCING”.  I kata “NO”, “NO”.  Esok-esok I tanya lagi nak hadiah apa? anak I cakap lagi “nak kucing, nak kucing, nak kucing, nak kucing, nak kucingggggg…………… “ Dia pun saikologi i: dulu mummy daddy ada bela kucing, kenapa adik tak boleh???

Dipendekkan cerita, I beli jugak kucing mainan yang ada bateri(tengok dalam gambar kat bawah).  Mainlah jugak.  Tiba2 pada suatu hari datanglah……kucing yang dalam gambar2 ni. Ia dinamakan ‘Boboi’ (jantan).  Tapi dah resmi kucing, MAKAN,TIDUR,MAIN,TIDUR LAGI. Lepas tu, MAKAN,TIDUR,MAIN,TIDUR LAGI.  Takpaaaa….suka hati u lah kucing.  Janji bahagia.

20130223_190405_6_bestshot   20130212_172911_3_bestshot

20130223_191244_184400IMG-20130504-WA0000

Tau tak apa terjadi???Mungkin kucing ni dapat rasa I tak kan bela dia (anak I pun dah faham tak boleh bela).  Terus ia tak datang (lepas datang ke rumah hari2 selama beberapa bulan).  Tapi sebab utama……

Lepas2 tu …….datang pulak si oren ni.  Dah warna dia pun oren.  Ia dinamakan ‘Orange’(pun jantan).  Mula2 si ‘Orange’ rajin datang hari2.  Lepas tu, dia datang weekend je (sehingga berita ini ditulis). Sebabnya…………….Ni aktiviti2 ‘Orange‘:

20131206_144632IMG-20140310-WA0002                             makan…                                                                 yumm……yumm….

IMG-20140310-WA0001IMG-20140101-WA0000                         main-main                                                                        tidur………

I rasa hajat budak ni tercapai 50%.  Dapat jugak merasa ada kucing.  Kucing2 ni tidak bermalam.  Setakat nak makan, manja2 okeyy..boleh layan.  Bab toilet..sorry mori.  Bila kucing2 tu start berperangai pelik, cepat2 anak I halau kucing2 tu secara lembut.

The point of this cerita:  I MALAS nak bela kucing, nak toilet train lah, nak bersihkan badan kucing lah.  Mana ada budak2 nak buat.  Expect mak bapak tolong.  Sorryyyy……ye……. Sebab utama si ‘Boboi’ dah tak datang: Inilah masalah kucing jantan…..mesti nak ikut kucing betina…ada budak2 lain nampak dia masuk hutan dengan kucing2 betina.  I pun pernah nampak.  Nak tau pulak kenapa ‘Orange‘ datang weekend je? week days dia PUNNN…. jumpa betina….Kalau ikut pengalaman sendiri, kucing betina mesti setia dengan tuannya.  Walau pun dah larut malam mestiiii….. balik rumah.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *