Sebarkan...Share on Facebook

Fikiran masih terbawak-bawak perihal MH370.  Dua minggu lepas rajin jugak layan tv tengok updates berita.  Tapi 2-3 hari ni, i tutup tv terus.  Bukak tv untuk tengok cerita yang nak ditengok sahaja.  Tak sanggup la.  Rasa nak nangis je walau pun tak da kena mengena dengan mangsa2 atau keluarga2 yang terlibat.

Nak kena alihkan fikiran ke benda lain, sememangnya ada hal2 sendiri yang tengah jadi top priority Contohnya  MANDI.  Ya………mandi, tolonglah pergi mandi.  Air dah ada balik lepas 2 hari.  Sebenarnya, i tak berapa suka kongsi emosi yang sedih2 dalam blog ni.  Cukuplah di luar blog.

My other priority.  Saya sedang perlahan2 nak jadi ‘neat freak’.  Memang tak semulajadi langsung.  Harus kena paksa diri.   I fikir orang2 neat freak ni wujud dalam cerita tv je.  Tak pernah jumpa in real life (yang semulajadi).  Kalau ada pun…. alasan utama ialah: takut dengan mak mertua.  Lepas tu terpaksa mengaku suka mengemas.  Kah kah kah.

Tengok dalam internet, spesis macam ni dikatakan suka tengok keadaan sekeliling sentiasa bersih dan teratur.  Pantang tengok sepah atau kotor sikit mesti nak kena mengemas.

I suka la tengok rancangan ‘House Paradise’ kat tv.  Yang pasal rumah2  Jepun tu.  Dalaman rumah kemas dan kosong.  Barang2 lain kecik2 tersusun rapi dalam almari.  Nak pakai baru keluarkan.  Setiap inci ruang  yang dibuat mesti ada fungsi tersendiri.  Bukan macam saje2 nak ruang besar tapi tak da makna.  Nak tiru la………tengah tiru sebenarnya.

I pun tak pasti citarasa konsep hiasan dalaman sendiri.  Bila tengok majalah, semua jenis konsep macam minat.  Nama pun macam2…zen, ultra moden, English deco, nusantara, moden English, klasik, moden klasik, ala New York, moden tropika etc…etc…

Tapi bila mula mengemas dan menghias baru u akan tau citarasa sendiri.  I rasa I ni spesis ‘minimalist’.  I pernah jugak beli perhiasan2 yang kecik2 cute2 (pada pandangan sendiri).  Tengok2 malas nak mengelap habuknya.  Nak kena hati2 menjaga lagi, kalau tak pecah.

Ni laki i yang pecahkan (terpecahkan).  Ceritanya…. nak menghias atas toilet bowl :

20140327_000445

Ni lain2 motif:

20140326_23481320140327_000748(Habuk melekat2 tu.  Dalam gambar tak nampak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *