bunga teratai cantik di kolam, si belang di zoo

Salam perkenalan,

I belum sempat lagi nak introduce diri sendiri.  Sebelum ni belum ada mood.  I sibuk fokus nak tulis apa.  Tulis benda merapu kang………cari pasal.  I tak boleh tulis cerita sesuka hati.  Lepas i tulis satu blog post, lepas dah publish, rasanya i baca balik 10 kali.  Pantang salah ejaan dan grammar.  LOL. (more…)

Ubat Mujarab Elak Sakit

Untuk mereka yang sentiasa sihat, untung badan.  Untuk orang2 yang tengah sakit, tengah buat apa2 treatment …….sabar je lah.  Teruskan je sampai baik……..jangan patah semangat.

I nak cerita pasal hal2 tak sihat.

…………Kalau u tak pasti sakit apa, u jumpa doktor kan?  Kalau sakit tak hilang2?.  U jangan jumpa satu doktor je.  Pergilah jumpa 2-3 doktor yang berlainan terutama kalau demam tak kurang2, sakit perut berpanjangan, pening tak hilang2, dll.  Lain lah dah jumpa doktor pertama kali, makan ubat, badan terus sihat.

I dan family member biasa buat macam ni pasal dah pernah kena.  Satu ketika sakit tak hilang2.  Yang kelakar ubat yang dibagi pun lain2 dan diagnosis sakit pun lain2.  Kalau u ada duit lebih atau insurance coverage, mintak je ubat yang powerful sikit.

Ni cerita yang utama………. I dah lama perasan, doktor2 yang i pernah jumpa, (tak kira apa2 agama) bila kita berbual lama sikit, mesti akan cerita perkara yang sama, iaitu macam mana nak elak sakit/penyakit:

Ni mesti buat…………

JANGAN STRESS KAN BADAN

TENANGKAN FIKIRAN, pergi bercuti, dekatkan diri dengan Tuhan

MAKAN IKUT FOOD PYRAMID, minum banyak air

REHAT SECUKUPNYA

…………Tu jeee????  Benda basic tu.  Lain2 i tak ingat sangat……macam senaman……..kena matahari waktu pagi……..

Entah, i selalu rasa lega bila doktor cakap macam tu.  Kebetulan, i bukan jenis percaya 100% kepada produk2 kesihatan.  I betul tak faham, kenapa ada orang yang makan produk kesihatan tapi masih hisap rokok.  What is the point??

I pernah tanya sorang doktor ni, vitamin apa yang paling bagus (masa tu sedang mencari produk kesihatan).  Lepas tu macam tak da jawapan yang jelas.  Dia cadangkan i beli pil _  _ _ _ _ _ _, (dijual merata farmasi).  Dah makan beberapa botol, tengok2 status halal diragui, i pun tak perasan.  So, i kena lah berhenti makan pil tu buat sementara waktu.

I tanya lagi, “madu lebah okey tak?”,…….”u tengok dulu madu yang macam mana”.  “Silap2 banyak kandungan gula, nanti kena penyakit lain pulak.”  I pun, “huh…….ada ke?”

Rupanya………….nak maintain sihat, buat benda basic dulu.  Produk2 kesihatan kemudian.

Jangan salah angap, bila i tengah ada mood, i beli jugak produk2 kesihatan yang berlainan.  Sekarang, untuk menambah tenaga ke apa, i makan PHARMATON.  Itu pun pasal dah banyak kali husband i suruh makan.

Cerita lagi………i pernah jumpa doktor masa badan tengah tak larat, sorang doktor ni, bukak i punya kelopak mata bahagian bawah.  (Kalau pucat macam tak merah sangat, tandanya kurang darah).  “U kurang darah ni”.  “Makan lebih daging”.  U tengok………., lain orang lain badan tau.  I pulak disuruh makan lebih daging.  Orang lain sibuk nak berdiet…….

Kalau untuk orang2 tua pulak (mak i), doktor mesti cakap………. “minum susu ANLENE untuk menambah kalsium”.  Kalau penglihatan kurang jelas,………..”mula buat AIR CAROT”.  Ubat2 pills lain dibagi jugak lah.

 

So, okey tak doktor cakap tips2 macam tu? i okey je.  Memang tiap kali i dah letih, i terus berbaring, he…..he……DE STRESS dulu.

Beg Plastik Untuk Fabrik, Barang Bermotif Kucing

Cerita kemas dan shopping…………

Nak mengelak kemas besar-besaran masa bulan puasa.  Ni baru kain baju, belum lagi barang2 lain dalam rumah.  Bila entah mula, dah jadi rutin i, kemas kain baju dan shopping sebelum bulan puasa.  Baju raya pun, kalau jumpa yang sesuai, terus beli.  Di bulan puasa, tak payah nak serabut2 kemas itu ini, shopping lagi.  Pernah terjadi, dah la penat puasa……..kasut dan baju pulak tak da saiz.

I memang tak tahan serabut kemas-mengemas masa bulan puasa dan sekarang i dah tak da masa sangat nak bersesak2 di shopping complex masa weekend bulan puasa.  Kalau i sorang2 takpa lagi.  U all jangan salah faham………masa bulan puasa, kalau ada kesempatan, i masih pergi tempat shopping.  Kalau ada barang menarik dan harga setimpal, i mesti beli.  Untuk kegunaan lepas raya ha……ha………

Yang paling penting i dah tak stress membeli-belah kerana dah siap2 beli sebelum puasa lagi.  Kalau tak jumpa barang yang dihajati masa puasa tu lantak lah…….kerana dah dibeli atau dah ada.

Lagi pun bulan puasa kena fokus amal ibadah……….

Hal2 mengemas…………

Beg2 plastik kecik2:

I dah lama mencari beg plastik kecik2 macam ni untuk simpan barang.  Ni bukan plastik untuk makanan ye.  Akhirnya dapat jumpa saiz yang kecik2 macam ni.  Saiz2 lain pun i banyak beli.  Baru senang nak buat kerja.  I jumpa dekat, tak silap nama kedai tu daiso japan.

Ni sebahagian dari kegunaan:

20140512_121010

Simpan gloves, swimming caps, stokin, dll

Kain baju

Dah agak lama i tak kemas kain baju, kebanyakannya kain baju harian.  Tengok mana yang dah menipis, boleh dibuang terus.  Ni sebahagian contoh.

20140512_114820Kain baju yang dah diasingkan.  Yang ni yang masih elok.  Topi merah budak tu, i dah simpan 5 tahun.  Memang dah tak boleh pakai.  Tapi i jenis sentimental.  Ada baju2 yang i sayang nak let go, i simpan dulu bertahun2 buat kenangan.

20140512_123810

Ni satu contoh bahagian almari yang dah dikemas, cukup lah.  Belum campur lagi yang sedang dibasuh.  My tips, setakat baju harian, kalau dah cukup untuk dibasuh, pakai untuk setahun, tak payah beli yang lain.  Untuk sesetengah orang macam i, duit membeli baju tu, boleh diguna untuk beli barangan lain.

Lagi satu, cuba u tengok dan kira berapa banyak panties/underwear u dan family member ada……..cukup tak sebulan pakai???  Kalau cukup, pun tak payah beli lagi buat sementara waktu.

Baju menipis, mengembang atau menguncup, sila lah buang terus ye……jangan dibagi orang.

I mengaku i sentiasa nak minimize jumlah barang ke, kain baju ke……….tapi, bila pergi jalan2, kalau nampak baju atau barang bermotif kucing (yang nampak comel pada pandangan sendiri lah), i mesti rasa nak beli.  Yang penting, kualiti dan harga kena setimpal.

20140513_083420

lampu kesayangan motif kucing

Ni satu lagi kumpulan……….

Kain cadar, set comforter.   Lagi tak boleh tahan kalau kualiti ok, harga setimpal.  Kena beli jugak…..kena beli jugak……..tak kira lah kat mana2 shopping complexMy tips, sekarang i beli kat mana2 tempat shopping yang i nak collect point banyak2.  Penting sangat heh?  Penting…….sebab utama nak mengelak keluar duit di tempat yang tak pernah atau jarang pergi.

Ni lagi satu barang yang terjumpa secara tak sengaja.  Bagi i comel sangat dan memang tak ada kat mana2 tempat shopping.  Ni jumpa kat kedai perabot di Sg Besi beberapa tahun lepas.  I tak minat sangat jenis jahitan macam ni, cuma gambar yang dijahit tu comel.

20140512_122741

Kain2 cadaran ni pun i simpan dalam beg plastik.  Senang nak simpan dan cari.  Bau pun tak hapak.  Dulu ada satu kedai yang jual kain cadar brand aussino kalau tak silap, design2 gambarnya lain dari lain.  Lepas tu kedainya dah mengecil dan tak banyak pilihan.  Tapi, sempat jugak lah i beli macam2 corak yang unik seperti dalam gambar. (Yang biru bukan kedai tu)

20140512_125457

 

So, readers, untuk mengelak kelam-kabut di bulan puasa nanti, mula shopping sekarang dan shopping lah berpada-pada ye ……………..

 

Masakan hari cuti

Cerita masak ni patut keluar masa cuti hari tu, tapi takpa lah.  Boleh diguna pakai balik untuk hari2 cuti kemudian.  I kalau boleh bila masak, masak untuk lunch, dinner terus.  Tak kuasa nak buat kerja 4-5 kali.  Banyak kerja lain heh………..

Kalau lah…….. ada…… private chef…….mintak je nak makanan apa….he……he…….. (more…)

Masak untuk makan tengah hari dan malam

Kalau i berjaya siapkan 2-3 jenis makanan dan minuman untuk lunch and dinner sekali, i boleh kongsi dalam blog ni.

I tak lah berkira sangat, tiap kali masak nak kena buat semua benda from scratch.  Kalau ada masa nak blend bahan2 perencah, i buat sekaligus untuk 2-3 masakan.  Buat masa sekarang, i belum berminat nak berlama-lamaan di dapur.  (more…)